Bezoek dan een aantal wijngaarden en een wijnproeverij in de buurt. Leer hoe onze wijngaard (druif: Sémillon) biologisch wordt onderhouden en hoe de druiven van onze wijngaard ambachtelijk worden verwerkt en tot rijping komen in de wijnkelders van de wijnboer in Soumensac.

Côtes de Duras is één van de Appellations in het departement Lot-et-Garonne (naast Buzet en Côtes du Marmandais). Het gebied grenst aan de Appellations van Entre-Deux-Mers, Sainte-Foy-Bordeaux en Bergerac. De Appellation beslaat ongeveer 2 000 ha van het plateau en de zuidelijke hellingen van de heuvels met uitzicht op de vallei van de Dropt, in het noord-westen van het departement. De Appelation verenigt 15 gemeenten: Auriac-on-Dropt, Baleyssagues, Duras, Esclottes, Loubès-Bernac, Moustier Pardaillan, Saint-Astier, Saint-Jean-de-Duras, Saint-Sernin, Sainte-Colombe de Duras, Sauvetat du Dropt, Savignac de Duras, Soumensac en Villeneuve-de-Duras.

De wijngaarden dateren uit de twaalfde eeuw. Een aantal beroemdheden heeft bijgedragen aan de reputatie van de wijnen van Duras, zoals Paus Clemens V en de koningen van Engeland, die de regio gedurende drie eeuwen hebben bezet. Maar ook Frans-I duidde deze wijn al aan als de \"nectar\" van Duras.

Duras zelf is een gemeente van 1240 inwoners en is tevens de hoofdplaats van het gelijknamige kanton Duras dat 19 gemeenten telt. In totaal zijn er 210 wijnbedrijven in en om Duras. De wijnproducenten zijn te verdelen in twee groepen: ongeveer de helft van de wijnboeren (de druiventelers) brengen hun productie naar de coöperatie Berticot; de overigen (waaronder Domaine du Cadaret) zijn particuliere wijnboeren, die zelf wijn produceren, opslaan in vaten en vervolgens bottelen. Deze wijn wordt onder de eigen naam van het domein of kasteel op de markt gebracht. Op dit moment zijn er ongeveer 2000 hectaren beplant met wijndruiven en de wijntelers produceren jaarlijks ongeveer 100.000 hectoliter wijn. De wijn is bekend om zijn verscheidenheid en ambachtelijke vervaardiging.